Maatwerkdiensten op het gebied van inkomen en risicobeperking voor Zelfstandigen Zonder Personeel

Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

HUIZENPRIJZENHUIZENPRIJSINDEXKOOPWONINGENINFLATUIE

De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 7,3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Estland (+16,1 procent), Denemarken (+15,6 procent), Tsjechië (+14,5 procent), Luxemburg (+13,6 procent) en Litouwen (+13,3 procent) de grootste stijging. Behoudens Cyprus steeg de huizenprijs in alle landen van de Europese Unie. In 13 van de 28 landen uit de EU kennen de huizenprijzen een stijging die groter is dan 10 procent. Vorig kwartaal was dat bij 5 landen het geval.

 

De woningen waarin wij wonen of willen wonen worden steeds duurder. Als wonen duurder wordt wakkert dit inflatie aan. Gek genoeg zitten deze hogere woonkosten niet in de berekening van de CBS inflatieberekening (verborgen inflatie).

Jelle J. de Boer | manager SFZ

 

Prijsstijging huizen wordt steeds groter

De huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het tweede kwartaal 12,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was de prijsstijging voor het vijfde kwartaal op rij groter dan in het voorafgaande kwartaal. De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning bleef gemiddeld gelijk ten opzichte van vorig kwartaal en was gemiddeld 11,4 procent hoger dan een jaar eerder. De prijs van een bestaande koopwoning steeg vergeleken met een jaar eerder, met 13 procent, harder dan die van nieuwbouwwoningen. Deze prijsstijging van bestaande koopwoningen was de hoogste jaar-op-jaarstijging in 20 jaar.

Minder transacties koopwoningen in het tweede kwartaal

In het tweede kwartaal werden 52.787 bestaande koopwoningen en 8.793 nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Dit is respectievelijk 3,9 procent minder en 9,9 procent meer dan een jaar eerder. In totaal is het aantal verkochte woningen gedaald met 2,1 procent, de eerste afname na 7 kwartalen van groei ten opzichte van een jaar eerder in het totaal aantal transacties. 

Bron: CBS