pensioen
Maatwerkdiensten op het gebied van inkomen en risicobeperking voor Zelfstandigen Zonder Personeel

Pensioen in eigen beheer

Vanaf 1 juli 2017 kunt u niet langer in eigen beheer pensioen opbouwen

Pensioen opbouwen is van groot belang. Vaak is het een restpost voor zelfstandigen. Toch zou iedere freelancer goed de verschillende opties moeten afwegen en een plan voor opbouw van pensioen moeten maken.

Vanaf 1 juli 2017 kunt u niet langer in eigen beheer pensioen opbouwen! Pensioen in eigen beheer is door de overheid ontmoedigd en dat heeft geresulteerd in een wetwijziging die ervoor zorgt dat er een overgangsperiode is tot en met 2019 waarbinnen de ondernemer de mogelijkheid heeft een aantal beslissingen te nemen als het gaat om reeds opgebouwde kapitalen/aanspraken in eigen beheer.

Voor meer informatie zie deze pagina op de belastingdienst site.

Eénmanszaak

Een ondernemer met een éénmanszaak kan zijn pensioen opbouwen middels een lijfrente(rekening/verzekering) constructie of een Fiscale OudedagsReserve (FOR). De belastingdienst heeft tegenwoordig een heel volledige berekeningsmodule op de site staan, hier kunt u zelf de berekening maken voor jaarruimte en reserveringsruimte. SFZ kan u hierbij helpen door jaarlijks voor u de jaarruimteberekening verzorgen en met de selectie van de verzekeraar en/of bankinstelling.

Directeur Groot Aandeelhouder

Een Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) heeft meer mogelijkheden naast de lijfrente (rekening/verzekering) kan de DGA pensioen opbouwen in een polis via een verzekeraar. Voor de ondernemer die op 01/01/2012 meer dan €3.000,- op zijn levenslooprekening had staan is de levensloopregeling nog steeds mogelijk. Nieuwe deelneming aan deze regeling is op dit moment niet meer mogelijk.

SFZ heeft standaard producten ontwikkeld voor de DGA/ZZP-er met pensioenopbouw in eigen beheer genaamd SFZ-EigenBeheerVerzekerd . Het product bestaat uit:

  • Pensioenreglement (uiteraard in overleg met u)
  • Verzekeringspolis
  • Berekening, jaarlijkse toevoeging (actuariële berekening)
  • Jaarlijkse aanpassing eventuele nabestaandenpensioenverzekering

De jaarlijkse kosten van het SFZ-EigenBeheer zijn excl. btw: €250,- per BV en initieel €995,- voor de intake en advies.

Verder hanteert SFZ stukprijzen voor de volgende diensten;

Pensioenovereenkomst € 175 (voor bestaande klanten)  
Pensioenberekening € 175 (voor bestaande klanten)

Voor Uniforce is een vaste prijs afgesproken voor de werk,- en houdstermaatschappij van €795,- per jaar.

Pensioen in eigen beheer

Wilt u meer informatie over de pensioen mogelijkheden van een Freelancer?